Troeven van de streek
REUTELBOS
​
Het reutelbos is een natuur- en vogelreservaat ongeveer 1800m ten westen van Beselare. Op 20 min wandelafstand - 5 min met de fiets en slechts min met de auto van "De Reutel" vandaan. Hierdoor zijn we de ideale plaats om even te verpauzen.
Het Reutelbos met een oppervlakte van 116.102m² bereik je via de Oude Kortrijkstraat in Beselare.
Naast de prachtige natuur en het vogelreservaat De Wielewaal heb je er nog een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk gaat het om dezelfde Duitse bunker als degene die op 4 oktober 1917, tijdens de Slag om Broodseinde, veroverd werd door luitenant-kolonel L.P. Evans.
​
​
​
POLYGOONBOS
​
Het Polygoonbos, of Doelbos of Den Doel is een bos in onze gemeente Zonnebeke. Het is na het Zoniënwoud het oudste domeinbos van België. Het bos is ongeveer 69 ha groot en ligt 1,6 km ten zuiden van het dorpscentrum van Zonnebeke.
​
Het Polygoonbos is een restant van een groot woud dat ooit in het bezit was van de Augustijnenabij van Zonnebeke en van de Benedictinessenabdij van de Nonnebossen. In de 19de eeuw wordt het reeds gebruikt door militairen en werd er een schietstand aangelegd en kwam er een grote paardenrenbaan. Tijdens het eerste oorlogsjaar liep het front hier vast. De Duitsers bouwden hier bunkers en schuilplaatsen. In 1917 werd deze locatie ingenomen door de 1ste Australische Divisie en de 5de Australische Divisie.
​
Wie interesse heeft in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, moet beslist eens naar het Polygoonbos.
​
Het Polygoonbos is de belangrijkste broed- en rustplaats voor roofvogels in de streek. Sperwers, torenvalken, buizerds en boomvalken broeden er jaarlijks en veel doortrekkende vogels rusten even uit in het bos.
​
​
​
Heksenstoet
​
Beselare is doordrongen van de heksen(verhalen).
Overal in het dorp vind je wel ergens een verwijzingen naar een heks. De culturele identiteit van de inwoners is dan ook sterk verweven met dit immaterieel erfgoed. Om de twee jaar worden activiteiten georganiseerd die de omgang met dit stukje erfgoed dynamisch houden en de gemeenschapsvorming stimuleren in de vorm van de "Heksenstoet".
​
De "Heksenstoet zag het levenslicht in 1959. Op Bamiskermis trok men toen voor het eerst in een stoet naar het gemeentehuis van Beselare om de reuzin Sefa Bubbels, de meesteresse van alle toveressen, te dopen. Zij leefde in Beselare in de 18de eeuw en door haar mede-parochianen beticht van heksenpraktijken. Een eenvoudige stratenkermis vormde zo de basis van de Heksenstoet.
​
​